Hotell Holiday Inn

Flygresan från Göteborg till Dubai med mellanlandning i Malmö tog 7 och en halv timme. Vi var framme vid vårt hotell kvart över åtta (17:15 svensk tid) efter en dryg timmes bussfärd. På färden passerade vi många höga skyskrapor som alla var belysta. Burj Kahlifa, världens högsta byggnad (828 m), stack upp som ett spjut mot himlen.

Abra (taxibåt) på Dubai Creek

Efter en bastant frukost tog vi en tio minuter lång promenad till en liten taxibåtstation vid Dubaiviken. Först åkte vi tvärs över viken. Där fick vi byta till en annan Abra som gick till Dubai Old Souk (basar). Men vi skulle till Deira Old Souk och Dubai Gold Souk så vi fick ta en tredje Abra tvärs över viken.

Dubai Gold Souk

I Deira Old Souk fanns det mesta som man inte behöver och lite till. Vi köpte några småsaker innan vi fortsatte till Dubai Gold Souk. Där fanns smycken i alla storlekar och i 18 till 24 karat. Guldet i de högre karaten var mycket ljusgula. På vägen tillbaka till Abran gick vi igenom Deira Old Souk igen. Det är svårt att gå i en basar utan att bli indragen i affär. Vi köpte två scarfsar och två kuddar efter hårt prutande (en sjättedel av utgångspriset) och en kopp kaffe. Vi åkte tillbaka samma väg som vi kommit. Alla båtturerna på Dubai Creek kostade totalt för oss båda 16 Dirham (1 Dirham = 2 Kr).

Burj Kahlifa

Senare på eftermiddagen åkte vi Metron, som går mestadels över jord på höga pelare, till Dubai Mall. Tågen är förarlösa. När vi steg av tåget såg vi Burj Kahlifa blänkande i eftermiddagssolen.

Fontänerna i Dubai

Vid foten av Burj Kahlifa ligger en stor damm där det visas ett vattenspel till musik varje halvtimme. Vi stod och väntade medan solen gick ned bakom skyskraporna. Klockan halv sju började det: fontänerna sprutade och dansade i takt med de upplysta fontänerna. Spektakulärt! Sedan gick vi och åt middag på en libanesisk restaurang. På vägen tillbaka passade vi på att titta på vattenspelet igen. Metron som tog oss tillbaka till hotellet var mer än fullpackad,  men vi kom fram ändå.

Burj Khalifa

Vi bokade resan till Dubai en vecka före avresa och samtidigt bokade vi biljetter för att åka upp i världens högsta byggnad Burj Khalifa. När vi bokade fanns det nästan inga tider kvar. Idag torsdag klockan elva var det dags. Efter en tidig frukost tog vi Metron till stationen Burj Khalifa/Dubai Mall. Därifrån var det ungefär en kilometers gångväg till Burj Khalifa. När vi löst ut våra biljetter var klockan bara halv tio så vi passade på att gå ut i solskenet och ta ännu några foton.

Utsikt från Burj Kahlifa

Strax före elva fick vi gå igenom säkerhetskontrollen och några minuter senare steg vi in i hissen som tog oss upp till 124:e våningen på 452 meters höjd på 45 sekunder. Däruppe fanns en utomhus plattform med en hisnande utsikt över Dubai, havet och öknen. I plattformens glasväggar fanns det öppningar där man kunde hålla ut kameran när man fotograferade! Vädret var en smula disigt så sikten var lite begränsad.

Utsikt från Burj Khalifa

Burj Khalifa var färdigt 4 januari 2010 och är med sina höjd på 828 meter världens högsta byggnad. Hela fasaden är gjord i stål och glas. Flera av skyskraporna runt om, som är omkring 300 meter höga, ser små ut.

Utsikt från Burj Khalifa

Vi tittade och fotograferade i en dryg timme. Utomhusplattformen låg på norra sidan men vi kunde gå runt ett helt varv inomhus bakom stora glasfönster. På bilden syns dammen för vattenspelet.

I poolen på hotellets tak.

Eftermiddagen tillbringade vi vid och i poolen. Vi dristade oss till att dricka var sin öl. Det var den dyraste öl vi någonsin druckit,  tom. dyrare än i Norge. På kvällen åkte vi till en lite mindre marknad i stadsdelen al Karama. Eftersom vi nästan var de ända turisterna där kastade sig försäljarna över oss. Ganska snart ledsnade vi och åkte tillbaka. Vi åt Soup of the Day på en liten restaurang innan vi återvände till hotellet.

Jumeira Beach Park

Fredag är helgdag i Dubai så idag har vi bara badat och solat. Hotellet bestod med shuttle bus till Jumeira Beach Park på morgonen. Solen har lyst från en klar himmel och det har varit över 30 grader i luften.

Jumeira Beach Park

Gissa vad som skrapar mot skyn i bakgrunden?

Jumeira Beach Park

I vattnet var det kallt, under 28 grader. På eftermiddagen kom shuttlebussen och hämtade oss. Turen tillbaka till hotellet tog en halvtimme. Dubai är en storstad med omkring 2,5 miljoner invånare.

Dubai Financial Center

På förmiddagen latade vi oss i solen och poolen. På eftermiddagen åkte vi med en guidad tur i Dubai. Vid ett kort stopp i Financial Center passade vi på att kolla in skyskraporna. De två med hack i fasaden i mitten på bilden är Emirates Towers. Skyskrapan som liknar Big Ben är tre gånger högre än densamma, 300 meter.

Atlantis Hotel

Turen fortsatte till Palmön, som är en konstgjord ö. Den liknar bladen på en palm. Längst ut mot havet ligger Atlantis Hotel där bla. Zlatan har en svit.

Dubai Marina

Nästa stopp var i Dubai Marina. Tredje skyskrapan från vänster är Princess Tower. Den reser sig drygt 400 meter över marken och är världens högsta bostadshus.

Båttur i Dubai Marina

Vi åkte en liten båttur i Marinan och såg på ännu fler skyskrapor.

Burj Al Arab

Världens enda sjustjärniga hotell heter Burj Al Arab och ligger ut till havet i Dubai. Hotellet har 60 våningar och är 321 meter högt. Alla sviter har två våningsplan. Om man anländer i helikopter finns en plattform att landa på. På plattformen kan man även spela tennis. I den ovala utbyggnaden högt upp till vänster kan man dricka afternoon tea för 350 Dirham.

Vattenfall i Dubai Mall

Utfärden slutade i Dubai Mall där vi gjorde ett kort besök i akvariet. Ungefär som Universeum i Göteborg.  Vi såg också ett häftigt vattenfall inom hus, fyra våningar högt med dykande män i metall.

Fontänerna igen

Innan vi åkte med Metron till hotellet tittade vi på fontänshowen för tredje gången. Alla gångerna har showerna varit olika. Den sista var helt fantastiskt.

Clocktower

Vi tog Metron under Dubai Creek till Deira Centrum.  Därifrån promenerade vi en kilometer (34 grader i skuggan) till Clocktower. Det är ett 50 år gammalt monument som står mitt i en roundabout. På den tiden fanns det bara öken runt om klocktornet. När vi kom tillbaks till hotellet drack vi en kopp kaffe och sedan tog vi hissen upp till poolen.

Chelsea Tower

Sent på eftermiddagen åkte in till Financial Center där de flesta skyskraporna ligger. Vi gick runt i två timmar och tittade, med risk för nackspärr. Chelsea Tower är bara 250 meter högt och har en 40 meter lång nål på taket.

Emirates Towers

Tvillingtornen Emirates Towers är 355 respektive 309 meter höga och de stod färdiga år 2000 och är bland dom äldsta skyskraporna i Dubai. De triangulära slanka tornen är täckta i silveraluminium.

National Bank of Dubai

På morgonen åkte vi sick-sack över Dubai Creek för att kolla om det var något vi glömt att köpa i Deira respektive Dubai Old Souk. De små Abrorna är roliga att åka med, men lite avgasrening skulle inte skada.

Dubai Old Souk

När man går i en Souk får man väldigt många vänner och flera av dom har kusiner i Sverige. Det krävs gott mod och glatt humör. Ska man köpa något måste man pruta utan att skämmas. Väl ute ur en Souk drar man en lättnadens suck!

Palm ön i kvällsljus

Efter lunch badade vi i poolen ett par timmar. Sedan åkte vi Metro till Mariott Hotel i Dubai Marina. Vi tog hissen upp till baren på 52:a våningen. Därifrån har man fin utsikt över Palmön. Den gulröda halvcirkeln uppe till höger på bilden är Atlantis Hotel. En del av Marinan syns i förgrunden. Vi tog en drink och åt en lättare kycklingburgare medan vi beundrade utsikten.

Dubai Marina by Night

Dubai har liksom Malmö en turning torso. Dubais är naturligtvis dubbelt så hög som Malmös och den vrider sig 90 grader.

Dubai Creek by Night

Sist på kvällen gick vi till Dubai Creek för att se på båtarna som kryssar upp och ner längs Creeken. Vädret idag har varit lite molnigt med en temperatur över 30 grader.

Sista dagen i Dubai

De sista timmarna före hemresan tillbringade vi vid poolen. Klockan halv tre kom transferbussen och hämtade oss. Flygresan hem gick bra fast den var lång. Hela resan har varit mycket intressant och annorlunda (vi har inte besökt en ända kyrka eller moské!). Frukosten och servicen på hotellet det bästa vi har haft. Vädret har varit varmt och skönt.