I väntan på Ryan

Klockan 15:40 ska planet från Göteborg Säve till Krakow lyfta. Ankomsttiden är beräknad till 17:30.

Wisla sedd från hotellets takterass

Ryan hade efterbrännkammaren inkopplad så vi landade en halvtimme före utsatt tid i Krakow. När vi stod och väntade på flygbussen kom det fram en entreprenör och erbjöd oss skjuts till hotellet för femtio zloty (100 kr). Vi tackade ja och klockan halv sex, då Ryan skulle landat, var vi vid hotellet. Receptionisten rekommenderade ett besök på takterrassen med utsikt över flodem Wisla. Kvällssolen sken på oss medan vi åt och tittade på utsikten. Efteråt gick vi en liten runda i gamla stan.

Sigismunds klocka

Idag har det regnat hela dagen, så vi har ägnat oss åt inomhus aktiviteter. Först besökte vi det kungliga slottet Wawel. Här bodde de polska kungarna när Krakow var huvudstad (1300-1500 talet). Det vi tyckte var mest sevärt var tronsalen med ett ovanligt och vackert tak med huvuden utskurna i trä, målningar av Rubens föreställande Sigismund Vasa, och inte minst Leonardo da Vincis måling: Damen med en hermelin.
Intill slottet Wawel ligger domkyrkan. Vi klättrade upp i tornet och såg på Sigismunds klocka, 242 cm i diameter. Vi steg ned i kryptan och såg Sigismunds sarkofag. Tyvärr var det fotografering förbjudet överallt.

Basilika St Maria

Efter Wavel gick vi till kyrkan St Petrus och St Paulus. Utanför kyrkan står tolv marmorstatyer föreställande apostlarna. Inne i kyrkan fick vi låna en audioguide gratis, med en hint om att ge en almosa. Varje torsdag kan man se Focaults pendel hängande från kyrkans tak. Pendeln visar att jorden roterar. För övrigt var kyrkan ganska grå.
Basilikan St Maria vid Rynek (Stor Torget), där vi mot avgift fick fota, var otroligt vacker: det blå taket med små gula stjärnor, väggarna med sina mjuka färger i rosa och blått, valvbågarna.

Basilika St Maria - Altaret

Och inte minst altaret.

Florianska Porten

Efter en timmes vila på hotellet gav vi oss iväg till ett shoppingcenter på andra sidan gamla stan, en promenad på tre km i duggregn.  På vägen dit gick vi igenom den Florianska porten. Där passerade de polska kungarna efter kröningen. Shoppingcentret var mycket stort och där fanns alla affärer som man kan se på andra platser runt om i Europa.

Slottet Wawel och Domkyrkan

Lika dåligt som vädret var igår lika fint har det varit idag så idag har vi utforskat Krakows sevärdheter utifrån. Det kungliga slottet Wawel och domkyrkan såg betydligt bättre ut i solen än i duggregn.

Tyghallen vid Stortorget

Rynek Glowny, Stortorget, är Europas största torg och hjärtat i Krakow. Mitt på torget ligger Tyghallen, som är den äldsta stormarknaden i Polen. I ena hörnet av torget står Rådhustornet och i diagonalt motsatta hörnet reser sig Maria Basilikans två torn högt över torget. Högst upp i det ena tornet blåser en väktare i trumpet varje hel timme. Runt torget ligger vackra hus och många trevliga uteserveringar.

Konstutställning

En del av den gamla stadsmuren finns bevarad. På muren, alldeles intill Florianska Porten, hänger tavlor målade av lokala konstnärer.

Slottet Wawel och floden Wisla

På kvällen flanerade vi längs Wisla. På bilden syns vårt hotell: den vita byggnaden längst till vänster.

Wieliczka saltgruva - Kungens Kapell

Idag har vi besökt saltgruvan i Wieliczka. Den är med på Unescos världsarvslista. Gruvan har 2400 kammare som är sammanbundna av gruvgångar av en total längd på 245 km. Den nedersta kammaren ligger 327 meter under marknivå. Vi fick besöka 23 av kamrarna  och gå 3 km i gångarna som var förstärkta med bastanta trästockar målade i vitt. Många trappsteg ledde oss som lägst ned till 135 meter under marken.
Höjdpunkten på turen var Kungens Kapell (22000 m3) daterad från 1600 talet. På väggarna har gruvarbetarna skurit ut basreliefer i saltet. Motiven är hämtade från Nya Testamentet. I Kungens Kapell stod Påven Johanes Paulus II staty gjord i salt. I gruvan såg vi också några små sjöar mättade av salt. Turen i saltgruvan varande nästan tre timmar.

Wieliczka - Kungens Kapell

Basrelief föreställande Nattvarden.

Wieliczka - högsta kammaren

I högsta kammaren var det 39 meter från golv till tak.

Wieliczka - jultomten

På väg ut ur gruvan mötte vi jultomten.

Draken

Vädret har idag inte varit direkt  njutbart utan kallt och regnigt. Ikväll gick vi en sista runda och hälsade på den eldsprutande draken. Han står mellan muren till slottet Wawel och floden Wisla. Man måste vara på sin vakt för han sprutar eld med ojämna mellanrum och då bara några sekunder.