Trafalgar Square

Efter en behaglig flygtur landade vi på London Heathrow klockan nio på morgonen. Vi köpte var sitt sk.  Oyster Card. Med dessa kort kan vi åka tunnelbana och buss i London så mycket vi vill. När vi kom fram till hotellet, efter en stökig resa med tunnelbana och buss, var det lite förtidigt att checka in, men vi kunde i alla fall lämna vårt bagage.
Från hotellet åkte vi tunnelbana till Trafalgar Square. Där står Lord Nelson på en 52 m hög kolonn omgärdad av fyra gigantiska lejon i brons. Det var mycket folk på torget, många hade picknick. Alldeles in till Lord Nelson låg en salladsbar, vi köpte tonfisksallad och picknickade på trappan framför National Galleri med fin utsikt över Nelson och hans lejon.

Picadilly Circus

Från Trafalgar Square åkte vi till Westminster. Där besåg vi bla. Big Ben och Westminster Square med statyer av Winston Churchill, Nelson Mandela samt Abraham Lincoln. Från Westminster Bridge såg vi på avstånd London Eye.
Vi fortsatte till Picadilly Circus med Erosstatyn och den stora reklamskylten. De första reklamljusen sattes upp här redan 1890.
Nästa stopp var Kensington Garden, där vi letade efter prinsessan Dianas minnesfontän. Vi korsade parken i alla riktningar innan vi tillsist hittade fontänen i Hyde Park. Tillbaka i Kensington Garde åt vi pizza på en uteservering. Vårt hotell ligger ett stenkast från Kensington Garden och på väg hem handlade vi lite frukt.

Westminster Abbey

Vi köade i en dryg halvtimme innan vi kom in i Westminster Abbey. Tyvärr var det förbjudet att fota och filma. Dock ingick det en audioguide i inträdet. I kyrkan har engelska drottningar och kungar krönts sedan 1300 talet. Många kungligheter ligger begravda här. Elisabeth I och Mary Stuart är två av dem. Den förstnämnda lät halshugga den andra. Även vetenskapsmän ligger begravda här. Charles Darwin och Isac Newton är de två största. I Poet s Corner är många berömda författare begravda, tex. Charles Dickens och Lewis Caroll. Efter två timmar var vi nöjda.

Oxford Circus

Efter besöket i Westminster Abbey hittade vi en liten gata där man kunde köpa olika sorters fast food, både i marknadsstånd på gatan och i affärer. Vi köpte var sin baguette med brieost och kalkon plus kaffe med chokladkaka. Sedan satte vi oss i en närliggande park och åt lunch tillsammans med en massa engelsmän i gråa och kritstrecksrandiga kostymer.
Vi åkte därefter till Oxford Street för att shoppa lite. Aldrig någonsin har vi skådat så många dubbeldäckade bussar på en och samma gång.
På kvällen gick vi till Queensway, en gata fem minuter från vårt hotell. Gatan hade en brokig blandning av affärer och restauranger och där var fullt av flanerande människor. Vi åt gott på en turkisk restaurang och promenerade sedan tillbaka till hotellet.

Tower or London - White Tower

Idag åkte vi först till stationen Kings Cross - St. Pancras för att reka väg, för på torsdag åker vi snabbtåget Eurostar därifrån till Paris.
Wilhelm Erövrarn lät bygga Towern på 1080 talet. Sedan har den byggts ut av flera kungar. På översta våningen i White Tower bodde det kungafamiljen i fem hundra år. Towern har även använts som fängelse. Yeoman Waders var förr kungens personliga vakter, men idag är dom guider för turisterna. Vi följde en Yeoman på en rundtur. Han var pensionerad militär med stentors röst, så det var inga problem att höra vad han berättade. Och det han berättade var hemska saker som utspelats innanför Towerns murar. Tex. så lät Henry VIII halshugga två av sina sex fruar. Till en av dem ska han ha sagt: I will love you as long as you live. Efter rundturen såg vi på kronjuvelerna som gnistrade i sina montrar. Till sist gick vi runt i de olika tornen och på muren med utsikt över Thamesen.

The Thames -Tower Bridge

Vädret har hittills varit gråmulet och kallt, med undantag söndag eftermiddag då solen sken. Dock har det inte regnat på oss.
Efter besöket på Towern gick vi över Millennium Bridge och därifrån till Shakespeares Globe.

Millennium Bridge

Millennium Bridge över Themsen med St Paul i bakgrunden.

Buckingham Palace - Changing the Guard

Vi tänkte åka buss till Picadilly Circus och det gick bra till vi kom till Oxford Circus. Då gick bussen sönder och vi fick gå av. Vi tog då tunnelbanan till Green Park och gick därifrån till Buckingham Palace för att se på vaktavlösningen. Det var mycket folk som ville titta och lyssna på spektaklet. Militärer med och utan häst marcherade förbi till musik, först in till slottet, där vaktavlösningen skedde, sedan ut ur slottet. Det hela tog drygt en timme.

Brittish Museum

På eftermiddagen åkte vi till Brittish Museum, som är världens äldsta museum. Inträdet är gratis.

Brittish Museum - Ramses II

Den egyptiska delen intresserade oss mest. Vi beskådade bla Ramses II i granit, Rosetta stenen, Guden Amun i form av en vädur, mumifierade katter, mm. Vi besökte även den grekiska, assyriska, mexikanska och andra delar av museet. Till sist drack vi en välförtjänt kopp kaffe med sockerkaka.

London - Paris

Idag har vi åkt snabbtåget Eurostar från St. Pancras i London till Gare du Nord i Paris. Resan tog 2 timmar och 20 minuter varav 25 minuter i tunneln under Engelska Kanalen. Vädret i Paris är lika kallt som i London och våren i London är den kallaste sen 1974. Prognosen för Paris i morgon eftermiddag är 11 grader.

Under Engelska Kanalen

Vi blev inte ens blöta om fötterna!

Notre Dame

För att känna att vi var i Paris åkte vi Metron rakt in i centrum. Det första vi gjorde var att inhandla paraply, mössa och vantar, för vädret är riktigt grisigt, nio grader och regnskurar.
Därefter besökte vi Notre Dame. Byggandet av kyrkan påbörjades 1163 och det tog 170 år innan den var färdig. Den är 130 meter lång med höga valv. Tvillingtornen är 69 meter höga.  Rosettafönstren är mycket vackra sedda inifrån.
Framför Notre Dame ligger en liten rund sten med inskriptionen: Pont Zero. Stenen utmärker var den franska nollmeridianen var belägen innan fransmännen accepterade den engelska i Greenwich. Det skiljer drygt två grader.

Pantheon

Efter en lunch bestående av grekisk sallad och ett glas vin gick vi till affärscentrat Les Halles, som ligger under markytan i tre våningar. Vi tyckte väl att det inte var nåt särskilt.
Från Les Halles tog vi Metron till Pantheon, som är viloplats för Frankrikes storheter. Byggnaden är tillägnad Paris skydddhelgon Sainte-Geneviev och stod klar 1790. För att nämna några som är begravda här: Alexander Dumas, Victor Hugo, Voltaire, J. J. Rousseau och Marie Curie.

Regn och kyla

När vi åkte hemifrån packade vi ner kläder passande för våren i London och Paris, men vi borde ha tagit med oss vinterkläderna. På bilden står vi under Pantheons yttre pelare och beredda att kasta oss ut i regnet.

Triumfbågen

Byggandet av Triumfbågen påbörjades under Napoleon 1806 och den stod färdig först 1836. Fyra år senare passerade Napoleons begravningståg under bågen. Mitt i bågen brinner den eviga lågan över den okände soldaternas grav.
När vi tittat och fotat färdigt promenerade vi längs Champs Elysees och studerade gatulivet. Vi gjorde en avstickare till Elysee Palatset, men M. Holland bjöd inte på kaffe.

Katedral Madelaine

Inte långt från Elysee Palatset ligger katedralen Madeleine. Den är byggd som ett grekiskt tempel med 52 enorma korintiska pelare.
Vi fortsatte från katedralen mot Jardin des Tuileries intill Louvren.

Jardin des Tuileries

I Tuileries hittade vi en uteservering. Solen sken så vi njöt av maten och vädret. Efter maten tog vi en kopp kaffe men vi hann knappt dricka upp kaffet innan det började regna. Då bestämde vi oss för att gå in i Louvren.

Louvren - Venus Milo

Ingången till Louvren är magnifik med den 20 meter höga glaspyramiden. Där var mycket folk som köade, men det gick ändå väldigt smidigt att köpa biljett och komma in.
Louvren är överväldigande stort, så vi valde ut några föremål som vi ville se. Venus Milo, Mona Lisa av Leonardo da Vinci, Nike från Samothrake, de två slavskulpturerna av Michelangelo samt en del annat.

Heliga Hjärtat

Vårt hotell ligger bara ett par kilometer från Montmartre så vi gick med raska steg på morgonen till Sacré Couer. Basilikan ligger på Paris högsta punkt varifrån man har en hänförande (något disig) utsikt över staden. I basilikan har präster bett för de dödas själar dygnet runt sedan 1885 och gör så fortfarande.

Place du Tertre

Snett bakom Sacré Coeur ligger Place du Tertre. Där sitter det gatukonstnärer runt hela torget och målar tavlor av olika slag. Paris motiv är vanligast. Man kan även få ett porträtt målat. Vi gick runt och beskådade konstverken men köpte inget.

Pere Lachaise

Vi tog Metron till kyrkogården Pere Lachaise där flera berömdheter ligger begravda: Edit Piaff, Maria Callas, Oscar Wilde, Chopin, J.F Champollion (han dechiffrerade de egyptiska hieroglyferna), Moliere samt tusen och åter tusen andra kända och okända själar. Kyrkogården var större än Kensington Garden, så på en och en halv timmes irrande och letande lyckades vi bara hitta Edit Piaffs och Champollions gravar.

Pont Neuf

Från Pere Lachaise åkte vi in i centrum och åt en sen lunch eller tidig middag. Efter maten promenerade vi längs Seine och tittade på Pont Neuf, som är den äldsta bron. Därifrån åkte vi Metron till hotellet för både vi och våra ben var fullständigt utmattade.

Frihetsgudinnan

Idag har vi gått långt längs med Seine. Vi började med att åka Metron till Frihetsgudinnan, som är en mindre kopia av Frihetsgudinnan i New York. Hon står på södra udden på den avlånga ön Grenelle mitt i Seine. På ön finns även promenadstråket Alle des Cygnes.

Eiffeltornet

Från Alle des Cygnes på ön Grenelle fortsatte vi mot Eiffeltornet. Om köerna varit kortare hade vi nog tagit trapporna upp till första etagen, men köerna var kilometerlånga inte bara till hissarna utan även till trapporna.

Frihetslågan - Prinsessan Dianas minnesplats

Vid Pont de Alma är monumentet Frihetslågan beläget. Lågan är en kopia av Frihetsgudinnanans låga i New York. Monumentet har blivit ett minnesmärke för prinsessan Diana som omkom i en bilolycka vid Pont de Alma.

Pont Alexander III

Bron Alexander III byggdes till världsutställningen 1900. Den har fått sitt namn efter tsar Alexander III som lade grundstenen. Bron bildar en pampig överfart från Champs Elysees till Invalides där Napoleon är begravd. Vid bron ligger de två palatsen Grand Palais och Petit Palais. Med trötta ben gick vi sedan via Place de la Concorde till Tuileries och satte oss på en uteservering.

Galleri Lafayette

När vi ätit och hämtat krafter fortsatte vi mot galleri Lafayette. På vägen passerade vi Place Vendome och Operan. Interiören i gallerian var sevärd, särskilt taket. Dessutom fanns det en hel del affärer som man kunde handla i.
Idag har varit den varmaste och soligaste dagen på hela resan. Vi kunde lägga av oss mössa, vantar, extratröja och jacka.

Au revoir Paris

Paris i kvällssolen sett från Sacré Coeur.