Utsikt från balkongen över Valetta

Heja Ryanair! Vi åkte klockan 11.15 från Göteborg Säve och landade på Malta 14.45. Från regn och rusk till sol och värme. Vi tog transferbuss direkt till hotellet i Valetta och klockan halv fyra hade vi checkat in och bytt om till shorts. Idag ska vi bara bekanta oss med närmaste omgivningen till fots.

Valetta - Triq San Patrizju

Halv tio åkte vi med Captain Morgans färja från stadsdelen Sliema till gamla stan Valetta. Turen tog 10 minuter. I Valetta är gatorna trånga och backiga. Alla byggnader är uppförda i gulaktig kalksten från Malta.

Johanneskatedralen

Först gick vi till Johanneskatedralen. Här ligger många Johanniterriddare begravda under golvet, vilket består av utsirade gravplattor av marmor. Kyrkan är överdådig. Valven är utsmyckade med stora fresker som avbildar olika scener ur Johannes Döparens liv.

Utsikt från Upper Barrakka Gardens

Efter Johanneskatedralen gick vi runt i Valetta. Vi tittade bla. på Marknaden där diverse varor var till salu, Stormästarenpalatset vid Misrah San Gorg (St Görans Torg) med excercerande vakter, Misrah Ir-Repubblika med en staty av Englands drottning Victoria, Pauluskatedralen, Anglikanska kyrkan som var mycket spartansk och till sist Upper Barrakka Gardens med utsiktsplats.

Valetta sett från Captain Morgans färjq

Vi tvåtiden tyckte vi att vi hade slitit tillräckligt mycket på Valettas gator så vi tog färjan tillbaka till hotellet. Resten av eftermiddagen tillbringade vi vid hotellets pool som ligger uppe på taket med utsikt över Valetta.

St Georges Bay

Efter en stadig frukost bestående bla. av skramlade ägg och bacon tog vi buss nummer 12 till St Georges Bay för att bada. Bussresan tog en kvart och sedan fick vi gå nån kilometer innan vi kom till stranden. Vädret har varit varmt med växlande sol och moln, vattnet mycket klart och med badbar temperatur.

Porten till Mdina

Vi åt frukost tidigt som vanligt och åkte därefter till Mdina med buss 203. Vägarna på Malta är i väldigt dåligt skick så bussen hoppade och skumpde sig fram. Efter 35 minuter var vi framme. Mdina var huvudstad på Malta fram till början av 1500-talet. Då kom Johanniterriddarna, som hade fått Malta av den tysk-romerske kejsaren Karl V. De bosatte sig i Birgu (nära nuvarande Valetta) och förlade huvudstaden dit.

Paulus på Medinas stadsmur

I Pauluskatedralen i Mdina finns en målning av den italienske målaren Mattia Preti. Målningen föreställer Paulus ridande på en vit häst. Han uppenbarar sig på stadsmuren och skrämmer iväg turkarna som belägrar staden (1494).

Pauluskatedralen i Mdina

Pauluskatedralen sägs ligga på den plats där aposteln Paulus år 60 omvände Maltas romerske guvenör Publius till kristendomen. Hur som, så fanns en kyrka här redan på 300-talet.

Utsikt från Mdinas stadsmur

Från stadsmuren i Medina har man en fantastisk utsikt över norra delen av Malta. Uppe till höger på bilden syns Valetta. Nära mitten syns den väldiga katedralen i Mosta. Den är den fjärde största i Europa

Santa Maria Assunta i Mosta

Idag hade vi tänkt att åka buss till den nordvästra delen av Malta för att bada, men vädret ville annat. Inte för att det är dåligt, 25 grader och molnigt, men lite mer sol hade inte skadat. Så istället åkte vi till staden Mosta och besökte kyrkan Santa Maria Assunta som är den fjärde största i Europa. Den är byggd som en rotunda, kupolen är 51 meter hög med en diameter på 45 meter, murarna är 6 meter breda. Förebilden är Pantheon i Rom.

Kupolen i Santa Maria Assunta

Det fanns en gammal kyrka på samma plats. Den nya kyrkan byggdes omkring den gamla, så när kupolen på den nya var färdig stod den gamla kyrkan inuti den nya och först då rev man den gamla.

Santa Maria Assunta

Kyrkan är tillägnad Jungfru Marias Himmelsfärd.

Miraklet i Santa Maria Assunta

Under andra världskriget föll en tysk bomb genom kyrkans kupol, men den exploderade inte. Ett underverk som tillskrevs Jungfru Maria. En kopia av bomben finns i sakristian.

Palazzo Parisio

Två kilometer nordöst om Mosta ligger staden Naxxar. En av de främsta sevärdheterna är Palazzo Parisio med sin italienska trädgård. Vi besökte bara trädgården. Bougainvillea i olika färger klängde på murarna, hibiskus i rött, gult, rosa och brons lyste i solen för att nämna några blommor.

Palazzo Parisio


På takterassen

Vi åkte buss 225 från Naxxar hem till hotellet och efter en sen men lätt lunch gick vi upp på hotellets takterrass för att vila upp oss i solen (vädret bev bättre på em) och eventuellt ta ett dopp i poolen.

Uppe med solen

Soluppgång över Valetta.

Melieha Beach

Melieha Beach ligger i nordvästra hörnet av Malta. Efter en timmes bussfärd var vi framme och kunde inta solstolarna närmast vattenbrynet. Vädret har varit solklart med någon molntuss. Sent på eftetmiddagen blev havsbrisen ganska kraftig så  klockan fyra var vi nöjda och åkte hem.

Melieha Beach igen

Idag kom vi iväg en halvtimme tidigare än igår, fast egentligen var det en haltimme senare. Det är inte lätt det här med omställning från sommartid till vintertid. Bäst hade det varit med sommartid hela året runt. Vädret har varit sol utan moln, 25 grader varmt. Vattnet är kristallklart.

Mgarr på Gozo

Idag har vi gjort en lång utflykt till ön Gozo som är en fjärdedel så stor som Malta. Först åkte vi buss en timme och en kvart till Cirkewwa som ligger längst ut på Maltas nordvästra udde. Därifrån åkte vi färja till Mgarr på Gozo. Avståndet mellan Cirkewwa och Mgarr är ungefär lika långt som mellan Helsingborg och Helsingör.  Därefter åkte vi buss till Gozos huvudstad Rabat. (Tyvärr gällde inte våra veckobussbiljetter från Malta på Gozo så vi fick köpa endagars speciellt för Gozo a 2.60€)

Mariakatedralen i Rabat

I Rabat letade vi upp turistbyrån för att få en stadskarta så vi kunde orientera oss. Med kartan i handen gick vi till Citadellet som tornar upp sig högt över stan. Inom Citadellet ligger Mariakatedralen. När katedralen byggdes tog pengarna slut och den tänkta kupolen blev aldrig uppförd. Men bättre brödlös än rådlös, taket invändigt är målat så att ser ut som om det finns en kupol!

Mariakatedralens golv

Golvet i katedralen var täckt med många vackra gravplattor i marmor. Motiven på plattorna varierade, men benrangel var populära. Efter besöket i katedralen åt vi lunch, Tapas ala Malta,  på Citadellets restaurang.

Azure Window i Dwejra

Efter lunchen tog vi bussen till Dwejra för att se på en klippformation som kallas Azure Window. Det är ett jättelikt stenvalv med ena benet i havet och det andra på land. På vissa ställen var klipporna söndefrätta av vattnet så att det var nästan omöjligt att gå där.

Azure Window igen

Strax intill Azure Window fanns en annan klippformation som skulle likna en svamp (Fungus Rock). Men inte tyckte vi att den såg ut som en Karl Johan, dessom låg den i direkt motljus så den gick inte att fota. Inte långt därifrån fanns en stor krater fylld med havsvatten. Kratern stod i förbindelse med havet via en dold tunnel. Man kunde åka båt genom tunneln, men vågorna i havet utanför var höga så vi avstod.
Hela utflykten tog tio timmar och fem av dessa åkte vi buss/färja. Inte så konstigt att vi var helt utmattade när vi kom tillbaka till hotellet.

Balkongvy

De två senaste dagarna har vi tagit det lugnt. Vi har badat och solat. Tyvärr har Montezuma varit på besök.

Regn över Valetta

Tur att vi ska åka hem imorgon, för idag har det regnat och åskat. Temperaturen har sjunkit från 25 till 22 grader. Vi har förbeställt transport till flygplatsen. 04.20 blir vi hämtade vid hotellet och 06.50 lyfter Ryan upp oss nel pinto di blu. Som läget är i skrivande stund så följer Montezuma med hem.

I väntan på hemfärd

I natt har det åskat och regnat, det regnar fortfarande och det kan det gott göra för nu åker vi hem. Vi bokade transport till flyplatsen när vi kom förra måndagen och prick 04.20, som vi beställt, kom minibussen! Sen fick vi en sightseeingtur i Valetta eftersom fyra fem andra par också skulle med. Trots det kom vi igod tid. Incheckningen och passagen genom säkerhetskontrollen gick smidigt. Nu väntar vi på att Ryan ska öppna gaten. Ciao!