Resväskorna packade.

Vi lyfter från Landvetter flygplats klockan 22.50.

Marrakech

Vi lyfte från Landvetter halv ett på natten, halvannan timme försenade, och landade i Marrakech 04.10 lokal tid (05.10 svensk tid).  Passkontrollen var lite omständig men det gick ganska fort ändå. När vi fått våra väskor åkte vi buss till hotellet. Det var inte lönt att gå och lägga sig utan vi bytte om till sommarkläder och åt sedan frukost innan vi fortsatte med buss mot Fes. 

Kraftverksdamm

Vid en paus hade vi utsikt över en kraftverksdamm. Man kunde tydligt se hur olika vattennivåer gjort avtryck i strandkanten.

Hotell Menzeh i Fes

Efter 50 mils bussåkande och total ett dygns resande kom vi fram till Fes. I fortsättningen på resan blir det betydligt kortare etapper. Vi färdades bla över Mellersta Atlasbergen. Bosättningarna låg utspridda här och där, det såg mest ut som skjul. Vi såg mycket får och åsnor. Fåren vaktade av en herde och åsnorna användes både som last- och dragdjur.
Nu ska vi äta middag med våra vänner Marianne och Alf. Därefter ska vi försöka ta igen sömnbristen efter att ha varit  vakna ett och ett halvt dygn.

Utsikt över Fes

Idag började vi med att utforska Fes som en gång har varit huvudstad i Marocko.

Sju portar

De sju gyllene portarna, i brons, till kungliga palatset i Fes.

Mellah

När vi kollat de sju portarna gick vi genom gamla stan. Mellah är den del av Fes där judar bodde för länge sedan. De flesta hade flytt från inkvisitionen i Spanien efter att Granada fallit 1492.

Port till medinan i Fes


Vid köttdisken

I medinan kan man köpa det mesta.

Tepaus

Vi tog en paus och drack mynta te. Med lite socker i smakade det riktigt gott.

I medinan


Universitet i Fes

Fes har ett av världens äldsta universitet bildat 859. Tyvärr fick vi inte gå in.

På väg

Efter besöket i medinan åt vi lunch och åkte därefter mot Volubilis. Vägen gick genom ett böljande landskap med åkrar och olivlundar.

Volubilis

Staden Volubilis grundades av romarna 25 f. Kr. och den övergavs 285 e.Kr.

Volubilis

Romerskt bad

Volubilis


Volubilis


Mekneth

Vi avslutade dagen med ett besök på gycklare torg i Mekneth.

Mekneth

På gycklarnas torg kunde man se ormtjusare, boxningsmatch mellan barn (!), apor och försäljning av en massa krimskrams. I anslutning till torget fanns en marknad längs en gata.

Mattor i Meknes

På förmiddagen besökte vi en mattfabrik där man tillverkar mattor för hand. Vi fick se hur mattorna knyts och vi fick beskåda  många vackra mattor. De var alltför dyra för att ens tänka på ett köp.

Porten till kungens palats i Rabat

Efter mattorna var det dags för lunch och därefter busstur till Rabat där vi först besökte den nuvarande kungens Muhammed VI palats. Dvs vi fick se porten till palatset och omkringliggande område som är som en stad i staden med bostäder för tjänstefolk, moské, affärer, hamam (bad) mm.

Muhammed V mausoleum i Rabat

Efter besöket hos den nuvarande kungen åkte vi till hans förfader Muhammed V:s mausoleum, vilket uppfördes av Muhammeds son Hassan II. Även Hassan ligger begravd där.

Muhammed V mausoleum i Rabat

I den stora kistan i mitten ligger Muhammed V och i kistan uppe till vänster ligger hans son Hassan II

Hassan II ofullbordade moské

Framför mausoléet står 180 pelare som minne av Hassans ofullbordade moské. Minareten blev dock klar medan han levde.

Muhammed VI mausoleum i Rabat


Rabat

Från Rabat, huvudstaden i Marocko,  fortsatte vi mot Casablanca (den vita staden).

Ricks Café

I Casablanca stannade vi till vid Ricks Café känt från filmen Casablanca med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart. Vi kunde nästan höra Sam spela As Time Goes  By på pianot.

Hassan II moské

Sista stoppet för dagen var vid Hassan II moské som vi såg i kvällsbelysning. Moskén kostade 1 miljard Euro att bygga och den stod färdig 1993. Minareten är 210 meter hög. I morgon ska vi göra ett besök inne i moskén.

Katolska kyrkan i Casablanca

Katolska kyrkan i Casablanca tog 30 år att bygga och den stod klar 1958. Utvändigt ser den väldigt tråkig ut men inuti i finns fantastiska glasmålningar längs båda långväggarna. Det lär ha gått åt 60 ton glas.

Katolska kyrkan i Casablanca


Katolska kyrkan i Casablanca


Katolska kyrkan i Casablanca


Hassan II moské i Casablanca

Moskén ligger ända ute vid Atlanten och den är ritad och designad av den franske arkitekten Pinson. Det får plats 25000 bedjande muslimer inuti moskén och 80000 utanför. Vid varmt väder kan taket inuti öppnas på  tre minuter.

Hassan II moské i Casablanca

Ingången till moskén.

Hassan II moské i Casablanca

Mosaik längs nederkanten på fasaden.

Hassan II moské i Casablanca

Marmorn är från Italien och Marocko. Graniten från Norge. Lamporna är i glas från Murano i Italien.

Hassan II moské i Casablanca


Hassan II moské i Casablanca


Hassan II moské i Casablanca

Under moskén finns anläggningar för rituell tvätt före bönen.

Hassan II moské i Casablanca

I anslutning till Hassans moské finns ett turkiskt bad, hamam.

Häst och vagn i Marrakech

Vi var framme i Marrakech lite före solens nedgång. Sista punkten för dagen var en rundtur med häst och vagn mitt i rusningstrafiken. Bilar, mopeder, motorcyklar och hästar i ett enda kaos. Det luktade häst och avgaser i en härlig blandning. Attjoooo!

Arganolja

På väg till Essaouria stannade vi till vid ett kvinnokooperativ som tillverkar arganolja. Arganolja utvinns ur arganträdets frukter som är ungefär lika stora som oliver. Efter skörd torkas frukterna, därefter avlägsnas fruktköttet från kärnan. Kärnan krossas för att få fram det det innersta fröet som mals/pressas till arganolja. Arganträdet växer bara i Marocko

Arganolja


Essaourias hamn

Essaouria är en relativt ny stad, den grundlades på 1800-talet av fransmän.

Porten till medinan i Essauria

Medinan i Essauria var ganska sliten. De vita och blå färgerna hade för det etta övergått i grått. Men det fanns stort utbud på allehanda varor

Essauria

Essauria ligger ut till Atlantkusten. Vi doppade bara fötterna.

På väg från Essaouria till Marrakech

Vägen mellan Essaouria och Marrakech går nästan spikrakt i öst- västlig riktning uppe på en 500 meter hög vidsträckt platå. Åkrarna såg steniga och torra ut. Då och då såg vi får som betade (vad?). En gång såg vi getter som klättrade i arganträden. Trafiken på motorvägen är en blandning av åsnor, mopeder, bilar, lastbilar, gående, bussar mm. Dock håller sig de långsamma fordonen på vägrenen som oftast inte är asfalterad.

Hästshow

Sent på kvällen såg vi en lokal hästshow. Varje gång ryttarna red på led fram till den kant vi satt vid avlossade de en exakt samtidig gevärssalva så våra trumhinnor höll på att sprängas.

Jardine Majorelle

Tidigt på morgonen besökte vi den mycket speciella trädgården Jardine Majorelle. Jacques Majorelle var en fransk målare som lät uppföra parken med hus på 1930 talet. 1980 förvärvade Yves Saint Lorent och hans pojkvän parken.

Jardine Majorelle YSL

Minnes märke över Yves Saint Laurent. Han dog 2008.

Jardine Majorelle YSL


Jardine Majorelle


Judiska stadsdelen i Marrakech

I väntan på bussen efter lunchen.

Medinan i Marrakech

Ska man köpa något i medinan måste man vara beredd att pruta mycket hårt. Vi strosade runt och tittade. Vi till och med köpte lite bra att ha grejor

Gycklarnas torg i Marrakech

På gycklarnas torg pågår allsköns aktiviteter: öronbedövande trumspel, ormtjusare som med sitt entoniga flöjtspel försökte väcka liv i några halvdöda ormar, apor som gör konster, försäljning av allehanda varor, matserveringar mm.
Vi har nu varit på resande fot runt halva Marocco i nästan en hel vecka. I morgon åker vi till sista hotellet på resan för att vila upp oss den kommande veckan. Hotellet ligger 12 km utanför Marrakech.

Rast vila!

Vi har kommit i vila efter en hektisk men intressant rundtur i Marocko. Nu ska vi ligga stilla tills vi åker hem.

Kvällsol över pool

På förmiddagen tog vi ett snabbdopp i den15 gradiga poolen. Resten av dagen har vi suttit i solen för att återfå normal kroppstemperatur. Vi lämnade inte solstolarna förrän solen gick ner.

Tidig morgon strax utanför Marrakech

Vädret är strålande fint varje dag. Inte ett moln på himlen. Tidigt i morse var det bara 7°C men temperaturen stiger snabbt till över 20°. Doppen i den 15 gradiga poolen blir korta men uppfriskande.

Pingis

När vi inte solar och tjôtar finns det olika aktiviteter som vi kan ägna oss åt. Pingis tex.

Sverige - Norge 2-0

Solen skiner fortfarande på en molnfri himmel. När vi slog Norge med 2-0 i boule sken solen extra starkt.

Atlasbergen

Solen skiner fortfarande på oss. Men några små moln börjar dyka upp vid horisonten. I bakgrunden syns Atlas ryggkotor.

Atlasbergen


Marrakech Kotoubia Moskén

Väderprognosen visade på regn idag så vi tog fritt från solstolarna och åkte bussen in till Marrakech. Bussen stannade utanför stadsmuren och på vägen till fots mot Gycklarnas Torg och Souken passerade vi förbi Kotoubia Moskén med sin fyrkantiga  minaret som syns långväga. Det hade ännu inte börjat regna men det hängde i luften.

Marrakech Souk

I Souken handlade vi upp våra sista Dinarer. Vi prutade kanske inte lika hårt som vanligt.

Marrakech Souk

Kryddor till salu! I Souken får man akta sig så man inte blir överkörd av en moped, åsna med vagn, trehjuling motorcykel, häst och vagn eller något annat fordon.
När vi handlat klart regnade det som spön i. Det stod en taxi ( Mercedes 1960 års modell) utanför Souken. Han ville ha 300 Dirham men vi prutade till 180 trots regnet.

Avresa från Marrakech

Så var det dags att åka hem efter två veckor i Marocko.