Fehmarn Sund

Vi övernattade i Britt och Sigges pensionat på Ättekulla och klockan sju startade vi färden mot Tyskland. Vid färjeläget i Rødby var det fullt av svenskar som förmodligen skulle köpa dricka till midsommar. Efter färjeturen över Fehmarn Sund körde vi vidare mot Wismar. Vi tog en genväg norr om Lübeck och hamnade efter diverse krokiga vägar i Ivendorf där vägen tog slut vid floden Trave. Som tur var gick det en bilfärja över floden, överfarten tog två minuter. I Wismar var det hamnfest så det vimlade av folk där. Från Wismar körde vi vidare till Rostock.

Universitäts Platz i Rostock

Klockan tre checkade vi in på Hotel an der Stadthalle i Rostock och därefter tog vi spårvagn nr 5 in till centrum. Vi gick en liten rundvandring och besåg bla Stein Tor, Neuer Markt, Rathaus, Kröpliner Tor(54 m högt), Stadsmuren från 1300 talet, St Marien Kirche och Universitäts Platz med fontän. Under rundvandringen hittade vi en och annan affär att handla i. Klockan halv sju började vi bli hungriga och vi gick då till Block Haus, som låg intill Universitäts Platz, och åt. Mätta och belåtna promenerade vi sedan tillbaka till hotellet. Stegmätaren visade på totalt 15000 steg idag.

Ahrenshoop

Frukosten var furstlig och naturligtvis ingick champagne! Från Rostock fortsatte vi färden på småvägar längs Östersjökusten riktning mot Rügen. Vi stannade i den lilla orten Ahrenshoop och gick till stranden. Vattnet var klart men knappast badbart (möjligtvis för fötterna).

Nordstrand vid Prerow

I Prerow parkerade vi bilen och tog på oss vandringsskorna. Vi packade ryggsäcken med fika (kaffe, brötchen und backerkringel) och satte av mot fyrtornet vid Prerow som vi skymtat från stranden i Ahrenshoop. Efter knappt fyra kilometers vandring kom vi till ett vägskäl. Det var 2,5 km till fyrtornet och 0,5 till Nordstrand. Vi valde Nordstrand där vi till strändernas svall bland låga sanddyner intog vår fika och njöt i solen som sken från en molnfri himmel.

Buddenhof Stedar

Klockan halv fem kom vi fram till Boddenhof i Stedar, ungefär mitt på Rügen, där vi ska bo i en lägenhet i fem dagar. 

Hiddensee

Ön Hiddensee, som ligger väster om Rügen, var dagens resmål. För att komma dit körde vi bil till Schaprode och åkte sedan färja till Vitte på Hiddensee. Ön är bilfri, men man kan åka häst och vagn om vill.

Hiddensee Leuchtturm

Vi startade vår vandring från hamnen i Vitte och gick längs västra stranden till Kloster. Vi hade badkläder med men vädret inbjöd inte till något dopp. Från Kloster forsatte vi uppför mot fyrtornet på Hiddensee. Fyren kan ses på 25 sjömils avstånd. Vi åt vår medhavda matsäck och klättrade sedan upp i fyrens topp, 100 trappsteg. Utsikten över ön var fin, men det blåste rejält däruppe så vi gick ganska fort ner igen.

Hus i Kloster

Från fyren vandrade vi tillbaka till Kloster samma väg som vi kommit. De flesta husen som vi såg hade halmtak. Sista etappen tillbaka till Vitte gick vi längs östra kusten. Vädret var molnigt och det blåste motvind. Benen var nog också lite trötta efter 9 kilometer.

Jagdschloss Granitz

Bara någon mil från där vi bor ligger greve Maltes jaktslott. Slottet ligger på Rügens högsta punkt och i dess centrum reser sig ett 40 meter högt utsiktstorn. Tornet är öppet inuti och vi nådde toppen via en spiraltrappa som slingrade sig längs innerväggen. Från toppen hade vi utsikt över hela Rügen.

Ostseebad Sellin

Eftersom vädret var riktigt soligt och varmt körde vi till badorten Sellin där vi stannade på stranden hela eftermiddagen. På vägen hem tittade vi på Cirkus i staden Putbus. Cirkus visade sig vara en stor gräsklädd rondell med italienska popplar längs periferin, gångar till centrum kantade av ekar och låga häckar. I mitten stod en hög obelisk med en furstekrona längst upp. Det var greve Maltes sista rondell!?

Königsstuhl

Idag körde vi till fiskarbyn Lohme som ligger längst norrut i Naturpark Jasmund. Därifrån startade vi vandringen söderut längs kusten mot Königsstuhl (118 m hög kritklippa). Stigen gick genom bokskog, ibland längst ner vid stranden och ibland längst upp på klippkanten. Efter dryga 4 km kom vi fram till Königsstuhls topp vaifrån det gick en trappa med 412 steg ner till stranden. Det tog oss nästan 10 minuter att komma ner.

Vid foten av Königsstuhl

När vi kommit ner för trapporna tog vi en paus och drack vatten innan vi utforskade stranden under Königsstuhl. Sedan var det bara att klättra upp för de 412 trappstegen.

Kritklippor

På vägen tillbaka snubblade vi några gånger över elaka trädrötter som stack upp ur marken, men ingen större olycka skedde. Vi missade också att gå ner för en trappa, så längre fram var vi tvungna att klättra ner för en brant för att komma tillbaka till den rätta stigen.

Aussenmole Sassnitz

På vägen tillbaka i bilen körde vi en sväng om Sassnitz. Vi hade planerat att gå längst ut på den 1000 meter långa hamnpiren (Aussenmole), men våra ben var ganska trötta så vi nöjde oss med att gå en kort bit.

St Marien Kirche

Fem kilometer från där vi bor ligger staden Bergen auf Rügen. Vi gick en liten rundvandring och besökte först Marien Kirche. Utifrån var kyrkan inget märkvärdigt, men invändigt var den sevärd med vackra pelare och målningar i taket och på väggarna.

Wilhelm Moritz Arndt Turm

Tio minuters promenad från Marktplatz ligger ett utsiktstorn, Wilhelm Moritz Arndt Tor eller Rugard Tor, på den gamla medeltida borgvallen Rugard. Vädret var molnigt och regnet hängde i luften så vi avstod från att gå upp i tornet. Istället körde vi och handlade lite Störtebecker Pils.

Feuersteinfelder Schmale Heide


Senare på eftermiddagen körde vi till Feuersteinfelder (fält med stenar av flinta) nära Prora. Fälten, som är två kilometer breda, var en gång strand i Litorinahavet men ligger nu mitt i skogen 11 meter över havet. Stigen från parkeringen var väl skyltad, men vid ett vägskäl hade någon haft roligt och vänt skylten åt fel håll. Vi upptäckte det ganska snart och kom småningom fram till stenfälten. Det såg ut som stranden vi Königsstuhl borsett från att här syntes inget vatten och hördes inget vågskvalp.

Stralsund Nikolai Kirche & Rathaus

Klockan nio lämnade vi lägenheten i Zum Boddenhof och körde  till Stralsund. Där besökte vi Nikolaikyrkan vid Alter Markt och promenerade längs gågatorna innan vi fortsatte mot Lübeck. Vädret var inte direkt inbjudande, 13 grader, molnigt och regnskurar (=midsommarväder).

Lübeck - Djävulen

Utanför St Marien Kirche sitter Djävulen på en sten och lurar. När första stenen lades till kyrkan trodde han att det slulle bli en Weinstube, men när han fötstod att det slulle bli en kyrka blev han förgrymmad och tänkte riva ner den. Dock lugnade han sig när han fick höra att det skulle byggas en Weinstube strax intill. Den heter nu Ratskeller.

Lübeck Burgtor

Burgtor ligger i nordvästra delen av gamla stan i Lübeck. Den är inte lika känd som Holstentor, men den är ändå värd ett besök.

Förlovningsdag

Idag den 20 juni är det 45 år sedan vi förlovade oss på Strandpavilliongen i Landskrona. Precis som idag var det då midsommarafton. Vi har firat på Block House i Lübeck.