Nu kör vi!

Vi startade en dag tidigare än planerat. Det är ju ingen mening att gå hemma i ruskväder.

Bröllopsdag

Vi stannade vid Reslövs kyrka och planterade ny blommor på gammelmorfars och gammelmormors grav. Den 25 juni för 46 år sedan gifte vi oss i Reslövs kyrka.

Camping Derneburg i Holle

Vädret har varit gråmulet och trist hela dagen. När vi skulle fika vid Faröbron regnade det. Autobahn mellan Hamburg och Hannover var verstockend, långa köer och långsamt krypande trafik. Klockan  1830 var vi framme vid campingen i Holle, 17 km söder Hildesheim. Som vanligt blev vi anvisade en plats vi inte ville ha, men efter lite dividerande fick vi den plats vi önskade. Vi slog upp tältet och gick sen till restaurangen och åt jägerschnitzel, lika stor som tallriken.

Hängseilbrücke i Mörsdorf

Det regnade inatt så tältet var lite fuktigt när vi rev det. Efter en enkel frukost fortsatte vi mot den lilla orten Mörsdorf som ligger mitt ute i heinaden. Klockan tre, efter 40 mils körning utan ett enda stau,  kom vi till campingplatsen i Kastellaum 13 km från Mörsdorf. Vi checkade in och slog upp tältet innan vi fortsatte. Från parkeringen i Mörsdorf fick vi gå 2 km för att komma till hängbron.

Hängseilbrücke

Hängbron,  som bara är för fotgängare, är 360 meter lång och 100 meter hög. Vi gick hela vägen över och tilbaka igen. Lite besvikna blev vi, för det kändes inga ilningar i magen. Det sägs att var femte som kommer till hängbron inte går över.

Hyresgäst

Grodan Boll bodde under vårt tält inatt. Han sökte förmodligen skydd för regnet. Vi fick riva ett vått tält även idag. Väderprognosen för de närmaste dagarna ser inte bra ut :-(.

Chalons-en-Champagne

När vi kom fram till Chalons-en-Champagne sken solen (tro det den som vill). Vi slog upp vårt våta tält och det torkade på fem minuter, men då började det regna. Vi får trösta oss med Champagne.

Chalons-en-Champagne - i tältet

Vädret har varit mycket omväxlande idag. Vi körde en runda för att handla lite mat odyl. När vi kom tillbaka sken solen och termometern visade 31 grader. Efter maten satt vi och njöt i solskenet.  Då plötsligt brakade åskvädret loss. Vi fick snabbt hoppa in i tältet. Regnet vräkte ner så vi inte hörde vad vi sa. När ovädret dragit bort och vi vågade oss ut såg vi att diskbaljan, som vi glömt ute, var full av vatten. Uppskattningsvis kom det 50 mm regn, temperaturen hade sjunkit till 19 grader. I skrivande stund sittandes i tältet är vi trots allt torra om fötterna.

Moët & Chandon - Dom Perignon

Idag har vi besökt Moët & Chandon.i Epernay.

Epernay - Hotel de Ville

Vi kom till Epernay strax innan klockan tolv. Eftersom den guidade turen på Moët & Chandon inte började förrän klockan två gjorde vi en liten rundvandring i Epernay.

Moët & Chandon

Rundvandring i djupa källarvalven. Moët & Chandon har totalt 28 kilometer tunnlar under jord där champagnen lagras.

Moët & Chandon

Efter turen i underjorden fick som avslutning smaka på ett glas champagne och därefter körde vi glada i hågen tillbaka till campingen i Chalons.

Chalons - utsikt från tältet

Solen sken när vi kom tillbaka till  campingen. Men vi hann knappt sätta  stekjärnet på spisen förrän ovädret var över oss: in med alla grejor i tältet! Efter en halvtimmes ösregnande kunde vi fortsätta matlagningen och nu skiner solen igen.

Fontainelbeau

Fontainelbeau är det största av de kungliga slotten i Frankrike. Slottet uppfördes av Frans I.

Fontainelbeau - Hästskotrappan

Fontainelbeau - gobeläng

Frans I galleri

Frans I galleri är en hyllning till Fontainelbeaus italienska konstnärer.

Fontainelbeau - Balsalen

Fontainelbeau - Moder Natur

Fontainelbeau Kejsarinnans förmak

Fontainelbeau - Tronsalen

Fontainelbeau - Napoleon

I det här rummet på det här bordet undertecknade Napoleon sin abdikation 11 april 1814.

Chateauneuf-Sur-Loire

Efter besöket på Fontainelbeau körde vi vidare mot Loire-dalen. Vi landade i den lilla orten Chateauneuf-Sur-Loire två mil öster om Orleans. Campingen ligger alldeles vid floden Loire.

Orléans

Från Chateauneuf-Sur-Loire körde vi till Orléans, staden där Janne dArc ledde de franska trupperna till seger över engelsmännen 1429. Bilden tagen från bilen när vi körde på en bro över Loire.

Orléans - Chatédrale Sainte-Croix

Katedralen i Orléans är en imponerande byggnad som byggdes på 1200 talet. Hugenotterna rev den 1568. Den återuppfördes på 1600- till 1800-talen.

Orléans - Chatédrale Sainte-Croix

De färgglada tavlorna längs sidorna är vapensköldar.

Orléans - Chatédrale Sainte-Croix

Glasmålning i Sainte-Croix: Jeanne dArc bränns på bål i Rouen 1431, 19 år gammal.

Orléans - Chatédrale Sainte-Croix

Jeanne dArcs kapell i Sainte-Croix. Intill kapellet fanns minnes tavlor som hyllade engelska och amerikanska soldater som stupat under första och andra världskriget.

Orléans - Place du Martroi

På torget Place du Martroi står en ryttarstaty av stadens hjältinna, Jeanne dArc.

Orléans- Maison Jeanne dArc

I det här korsvirkeshuset bodde Jeanne dArc 1429.

Orléans - Hotell Groslot

I Hotell Groslot har flera franska kungar bott. Frans II, son till Katarina av Medici och gift med Maria Stuart, dog här 1560 endast 17 år gammal. Det var gratis inträde, öppet mellan 10.00 och 17.00. Men när vi försökte gå in strax efter klockan ett var det stängt!
Från Orléans körde vi mot Blois. Vi har förlagt oss strax söder om Blois alldeles intill Loire. Här stannar vi nog några dagar, såvida vi inte flyter bort i regnet.

Camping du Val de Blois

Vi fick upp tältet fortare än kvickt idag för regnmolnen stod på kö. Men så plötsligt skiner solen och med lite kaffe, kakor och avec så leker livet igen. Till middag hade vi beuf med sallad och en något sträv Bordeaux.

Chateau Blois

Från campingen hade vi bara fem minuters bilväg till Blois. Vi började med att besöka det kungliga slottet.

Chateau Blois

Ludvig XII och hans emblem, pinggsvinet.

Chateau Blois

Frans I:s monumentala spiraltrappa i ett åttakantigt torn. Trappan har dubbla spiraler.

Chateau Blois

Tre kungar av släkten Valois. Henrik II (gift med Katarina av Medici) samt de två sönerna Karl IX och Henrik III.

Chateau Blois

Drottningkammaren.

Chateau Blois

Triptyk föreställande Katarina av Medici som ber för sin avlidne makes, Henry II, själ.

Chateau Blois

Salamandern är Frans I:s emblem. Den finns överallt på slottet.

Blois - Cathédrale St-Louis

Vi avslutade dagens utflykt med ett kort besök i katedralen St-Louis. Fram till dess hade det varit uppehållsväder, men nu började regna igen och det regnar fortfarande. Men imorgon skall solen lysa på oss :-)

Chateau Chambord

Chateau Chambord är det största av slotten i Loire-dalen och det byggdes ursprungligen som ett jaktresidens för Frans I. Slottet har 440 rum och fasaden är 128 meter bred. Leonardo da Vinci, som gästade Frans I, var sannolikt inblandad i ursprungsdesignen. Efter franska revolutionen såldes alla slottets inventarier.

Chateau Chambord

I centrum av slottet fanns en dubbelspiraltrappa i ett oktagonalt torn (liknande den i Blois). Via endera trappan nådde man slottets alla våningar.

Chateau Chambord

Kung Ludvig XIV:s sängkammare. Endast några få rum var möblerade eftersom alla inventarier sålts 1792. Franska staten har lyckats köpa tillbaka några, bla Ludvig XIV:s säng.

Chateau Chambord

Inre slottsgården.

Chateau Chambord

Centrala dubbelspiraltrappa på tredje våningen. Taket är fullt av Frans den I:s emblem.

Chateau Chambord

Det fanns en konstutställning på andra våningen. Den här målningen skulle föreställa andra sidan denna värld eller nåt sånt.

Chateau Chambord

Oktagonala tornets tak, de dubbla spiraltrappornas slut.

Chateau Cheverny

På eftermiddagen besökte vi slottet Cheverny som är väldigt mycket mindre än Chambord.

Chateau Cheverny

Lilla matsalen. Varje rum hade figurer gjorda av Legobitar.  Figurerna var hämtade från olika fabler av De la Fontaine. Här dansar råttorna på bordet.

Chateau Cheverny

Rustningskammaren. Även tavlan är gjord av Legobitar.

Chateau Cheverny

Ett sovrum.

Chateau Cheverny.

Fabeln om Räven och Storken som bjuder varandra på middag.

Chateau Cheverny

Slottet Cheverny med trädgården i förgrunden.
När vi kom tillbaka till campingen hade vädret bättrat sig något, 20 grader och några blåa revor i molnen. Imorgon ska solen lysa på oss. Åtta dagar med regn får vara nog!

Camping du Val de Blois

Solen går ner över Loire. Hoppas att den dyker upp imorgon. Vi har haft lite problem med 4G-kommunikationen efter månadsskiftet,  men nu ska det funka som vanligt igen.

Chateau Chenonceau

Slottet Chenonceau uppfördes av kung  Frans I:s finanssekreterare. När denne dog övertog Frans I slottet och efter hans död skänkte hans son och efterföljare Henrik II slottet till sin 20 år äldre älskarinna Diane de Poitiers.  När Henrik II dog tvingade drottningen Katarina av Medici Diane att flytta till det närbelägna slottet Chaumont.

Chateau Chenonceau

Dianes sängkammare.

Chateau Chenonceau

Del av köket.

Chateau Chenonceau

Ludvig XIV rum.

Chateau Chenonceau

Trädgården sedd från balkongen på andra våningen.

Chateau Chenonceau

Katarina av Medicis sängkammare.

Chateau Chenonceau

Chateau Clos Lucé

Här bodde Leonardo da Vinci från 1516 till sin död 2 maj 1519. Leonardo var inbjuden av Frans I.

Chateau Amboise

Slottet i Amboise ligger ut till floden Loire. Henrik II och hans fru Katarina av Medici lät sina barn växa upp på slottet tillsammans med Mary Stuart som var trolovad med sonen Frans II.

Chateau Amboise

Dokument visar att Leonardo begravdes i Saint Florentinkyrkan som var en del av slottet. Efter den franska revolutionen var kyrkan en ruin och ungefär 70 år senare vid utgrävningar av Florentinkyrkan hittades ett komplett skelett tillsammans med en steninskription med Leonardos namn. Detta skelett är nu begravt i Saint Hubertkapellet intill slottet.

Chateau Amboise

Saint  Hubertkapellet.

Chateau Amboise

Tavla i Henrik II:s sovgemak: Leonardo ligger på dödsbädden.

Chateau Amboise

Vy över del av slottsträdgården och Loire.

Camping du Val de Blois

Äntligen!

Blois

Blois speglar sig i De la Loire och vi är på väg mot nya mål. För första gången på semestern var tältet torrt när vi tog ner det.

Abbaye de Fontevraud

På väg till Fontevraud stannade vi i den lilla orten Vovray som är känd för sina vita viner. Vi provsmakade både med och utan bubbel samt köpte lite till husbehov.
Abbaye de Fontevraud är Europas största och bästa bevarade medeltida kloster. På elvahundratalet användes klostret som kungliga begravningsplats.

Abbaye de Fontevraud

Kloster kyrkan. Klostret användes som fängelse fram till 1963. År 2000 blev det ett världsarv.

Abbaye de Fontevraud

Här ligger Rikard Lejonhjärta (Coer de Leon) begravd. Hans hjärta är dock begravt i katedralen Notre Dame, Rouen.

Abbaye de Fontevraud

Kloster trädgården.

Abbaye de Fontevraud

Al fresco målning. Getsemane örtagård. Judaskyssen.

Abbaye de Fontevraud

Al fresco målning. Tvagning av fötterna före sista måltiden.

Abbaye de Fontevraud

Från Abbaye de Fontevraud körde vi på mycket små och slingriga vägar till orten Descartes. Den har namn efter den store matematikern och filosofen René Descartes som föddes och växte upp här. Vi skulle  besöka René Descartes museum men det var stängt. På turistbyrån, alldeles intill muséet, fick vi veta att alla muséer i Frankrike har stängt på tisdagar. Vi beslöt då att slå läger i Descartes och besöka muséet imorgon förmiddag. Avståndet från muséet till campingen ca 500 meter :-)

Rene Descartes Museum

I detta huset, som idag är museum,  föddes filosofen och matematikern René Descartes 31 mars 1596.

Rene Descartes Museum

Cogito, ergo sum.  Jag tänker, alltså finns jag.

Rene Descartes Museum

De la Methode, Metoden, är Descartes mest betydelsefulla verk inom filosofin.

Rene Descartes Museum

Glasmålningar föreställande Descartes.

Descartes

I orten Descartes handlar det mesta om Rene Descartes. Här står han framför Hotell de Ville. I bageriet alldeles intill Hotell de Ville köpte vi lite bröd och kakor innan vi fortsatte söder ut.

Solrosor på väg

Från Descartes irrade lite hit och dit innan vi fann väg N10 (motorväg utan avgift) på grund av av att den navigationsansvarige blockerat motorvägar i inställningarna istället för betalvägar.

Floden Garonne

Strax norr om Bordeaux körde vi över floden Dordonge. Den var alldeles brun. Vi hann inte få upp kamera då, men när vi kom söder om Bordeaux och körde över den lika bruna floden Garonne hann vi ta en bild. Det måste ha regnat mycket?

Camping Azur Rivage

Ju längre söderut vi körde desto varmare blev det. Termometern visade som mest 37 °C. Vi landade på camping Azur Rivage mitt ute i ingenstans. Termometern har fallit katastrofalt, just nu klockan åtta är det bara 16 °C.

Biscayabukten

Det regnade imorse så vi körde vidare mot Spanien. Vi tog det så lugnt eftersom det var många lastbilar på motorvägen och när vi kom in i Baskien blev motorvägen backig och slingrig. Vi har stannat i Gorliz som ligger ut till Biscaya bukten. Vi har fem minuters promenad till stranden. Nu fattas bara solen. Vi vågade dock doppa fötterna.

Bilbao - Museo Guggenheim

Idag har vi gjort en utflykt till Bilbao och särskilt Guggenheimmuséet. Vi hade sällskap med ett par från Skåne. Dom är motorcykelfantaster och dom ska köra runt hela Europa i 4 månader! Från campingen åkte vi buss till Plentzia och därifrån Metro till Bilbao centrum.
Hundvalpen framför Museo Guggenheim har en päls av blommor.

Museo Guggenheim

Fasaden på muséet är klädd med 3 mm tjock titanplåt. Totalt har 60 ton använts.

Museo Guggenheim

Museo Guggenheim

Mellan tjocka plåtar av valsat stål.

Museo Guggenheim

Ormen av Richard Serra i valsat stål är 30 meter lång.

Museo Guggenheim

Ormen och andra figurer i visat stål.

Museo Guggenheim

Tulpaner?

Bilbao

Gigantisk spindel utanför Guggenheimmuséet.

Museo Guggenheim

Efter Guggenheimmuséet gick vi en liten runda i casco viejo  (gamla stan) innan vi åkte tillbaka till campingen.

Gaztelugatxe

Gaztelugatxe är en liten ö i Biscaya. Det går en bro över från fastlandet. På toppen av ön står klostret San Juan Gaztelugatxe som är tillägnat Johannes Döparen. Klostret är från 900 talet.

Gaztelugatxe

Det var dis och dimma på förmiddagen när vi körde mot Gaztelugatxe, men under dagen så lättade diset och solen tittade fram ibland.

Gaztelugatxe

Vi är på väg ner för berget till bron som leder till klostret.

Gaztelugatxe

Vi har gått över bron och är på väg upp till klostret, ungefär 240 trappsteg.

Gaztelugatxe

Nästan uppe.

Gaztelugatxe

Vid klostrets port fanns ett rep till en klocka. Man skulle dra i repet så att klockan klingade tre gånger sedan fick man önska vad man ville.

Gaztelugatxe

Gaztelugatxe

När vi gått alla trapporna ner, över bron och uppför berget på fastlandet så fanns det en liten restaurang alldeles intill där vi parkerat bilen. Vi åt några goda småbröd med tapasliknande pålägg innan vi åkte tillbaka till campingen.

Lourdes

Vi har gjort en omplanering. Vädret längs Spaniens nordkust ska enligt prognos  vara ostadigt och regn flera dagar framåt. Eftersom vi tänkt bada i Biscaya och vandra i Picos Europa är sådant väder inte roligt. Så vi har skippat Sankt Jacob i Compostela till förmån för Bernadette i Lourdes.

Lourdes

Guldkrona och guldkors på Basilica Notre Dame.

Lourdes

Bernadette med borgen i Lourdes som bakgrund.

Lourdes

Grottan där Bernadette såg Jungfru Maria. Väggarna på grottan var helt släta efter alla besökares handpåläggningar,  även våra. Stämningen runt basilikan och grottan är mycket lugn och rofylld. Man behöver inte vara religiös för att känna så.

Lourdes

Bernadette i grottan där hon såg Jungfru Maria.

Lourdes

Basilika Notre Dame.

Camping Le Moulin du Monge

Vi har slagit ner våra tältpinnar på camping  Le Moulin du Monge tre kilometer från Lourdes. Vi hade ingen flaska med oss till Bernadette så vi kunde inte ta med oss något heligt vatten från källan i Lourdes. Lite rosévin från Bearn  (lokalt vin) får duga som ersättning.

Lourdes

Basilka Notre Dame. Inatt åskade och regnade det och hela dagen idag har det regnat. Man skulle  tro att igår då vädret var soligt att vi fått  välsignelse av Bernadette, men att idag då det regnar har Sankt Jacobs förbannelse drabbat oss. Hursom helst trots regnet gick vi en runda i Lourdes.

Lourdes

Vi besökte Bernadettes museum där bla hennes möten med Jungfru Maria i grottan Massabiel visades i glasmålningar tillsammans med lite beskrivande text. Intill Notre Dame låg den enorma underjordiska Basilica Pie X. Vi besåg från åskadarplats någon slags mässa där tusentals människor deltog. Tillsist gick vi till det lilla rum, nu museum, där Bernadettes familj bodde 1855-1858.

Lourdes

Bernadettes första möte med Jungfru Maria i grottan Massabiel.

Lourdes

Framsidan av Basilika Notre Dame i duggregn.

Valras Plage

Då har vi hamnat vid Medelhavet. Solen skiner från en klarblå himmel, men den här sommaren är inte normal. Vattentemperaturen är knappast 16 grader.

Valras Plage

Första doppet!

Valras Plage

Var är alla fransmän och kvinnor? Badar dom inte på sin nationaldag eller tycker dom att +14°C i vattnet är för kallt?

Valras Plage

I eftermiddag gick vi till poolen för vi tyckte att vattnet i havet var en aning för kallt. Efter några dopp kom en badvakt fram till oss och påpekade att det inte gick an att bada i poolen med badshorts utan man måste ha tajta badbrallor. Till middag hade vi tacos. Alldeles nyss kom en bil inkörande på campingen med en surfingbräda liggande på tvären på taket. Våra grannar på campingen har fått besök och dom pratar så högt att vi beslutat att lägga moteld: Caruso med Pavarotti på hög volym. Annars har det har varit ganska lugnt idag


Béziers

Chatédrale Saint-Nazaire i Béziers är från 1300 talet och är byggd på ruinerna av albigensernas gamla kyrka. År 1209 massakrerades 20 000 albigenser i staden av de påvliga trupperna. Albigenserna trodde på uppdelning mellan gott och ont. De ansåg att den materiella  världen var helt och hållet ond.

Béziers

Chatédrale Saint-Nazaire har många fina skulpturer och fresker.

Béziers

Chatédrale Saint-Nazaire. Johannes Döparen och Jesus.

Slussarna i Fonseranes

I Canal du Midi några kilometer utanför Béziers finns nio slussportar. Slussarna används idag endast för turistbåtar.

Slussarna i Fonseranes

Béziers

Staden Béziers, sedd från slussarna Fonseranes, domineras av katedralen.
Eftermiddagen har vi tillbringat på stranden, vattnet 15 grader och luften 33.

Valras Plage

Bästa dagen på stranden. Lagom svalkande havsbris. Vattentemperaturen steg på eftermiddagen till 17 grader. Vi åt vår favoritlunch idag: bröd stekt gyllenbrunt i olivolja, tomatsås med vitlök och mozzarella på toppen. Till middag blir det getost, stekta paprikastrimlor på en bädd av sallad. Ringla tillsist honung över alltihop.

Valras Plage

Idag hade fransoserna  hittat till stranden.

Valras Plage

Un baguette, alldeles nybakad. Hundra meter från campingen ligger ett litet bageri. Undrar hur många baguetter dom bakar om dagen. När och var man än går på campingen möter man alltid någon som bär på en eller flera baguetter.

Valras Plage

Väderutsikterna idag ser inte bra ut.  Den enda sol vi kan se just nu är på badlakanet.

Valras Plage

Det åskade och regnade inatt, men när vi gick upp sken solen. Sista dagen på stranden blev riktigt skön. Vattnet var till och med badbart, 20 grader.

Nimes - La Fontaine Pradier

Vi lämnade camping La Plage halv tio och körde till gamla stan i Nimes. Vi parkerade i ett underjordiskt parkeringshus nära arenan i Nimes. Turligt nog låg Office de Tourisme vid utgången från p-huset, så vi fick en karta över stan.

Nimes - Arenan

Arenan i Nimes är från romersk tid. Idag används den för konserter och ibland tjurfäktning.

Nimes - Maison Carree

I Nimes  finns ett av de best bevarade romerska templen.

Nimes - Maison Carree

Avignon - Påvarnas Palats

Från Nimes körde vi på småvägar till Avignon. Campingen som vi tänkt ligga på var full, men en kilometer därifrån hittade vi camping Bagatelle. Därifrån hade vi bara  tio minuters väg, a piedi, till gamla stan i Avignon. På bilden syns påvarnas palats i Avignon med floden Rhône i förgrunden.

Avignon - Pont Avignon

Vi strosade runt i Avignon i två och en halv timme. Vi gick ut på den gamla bron Pont Avignon, som är från 1300-talet och som raserats flera gånger när Rhône har översvämmats.

Avignon

Utsikt över Rhône och Pont Avignon. När vi kom tillbaka till campingen köpte vi campingens speciella rosévin. Vi stekte  lite vitlöksbröd och till cikadornas öronbedövande konsert drack vi vinet och åt brödet, 26 grader i skuggan kl 19:22.

Avignon - Camping Bagatelle

Middag med beuf och sallad. Cikadorna tröttnar aldrig at spela. Det finns två saker som hjälper: öronproppar eller vin. Vi har inga öronproppar med oss.

Avignon

Kvällspromenad längs Rhône.

Palaise Idéal

Palaise Idéal uppfördes av brevbäraren Ferdinand Cheval, som samlade sten under sina dagliga rundor på hästryggen. Han bygde palatset under åren 1879-1912: 10 000 dagar, 93 000 timmar, 33 år av hårt arbete.

Palaise Idéal

Palaise Idéal

Palaise Idéal

Palaise Idéal

Palaise Idéal

Taklampa inne i palatset.

Palaise Idéal

Interiör.

Klostret i Chartreuse

Från Palaise Idéal i Hauterives körde vi vidare till Monastére de la Grande Chartreuse strax väster om St.  Pierre. Klostret bildades av Bruno från Köln 1084 och det är mest känt för likörerna grön och gul Chartreuse som munkarna började tillverka 1605. Receptet är hemligt, men det lär ingå 130 olika örtextrakt. Idag bor det 40 kartusianmunkar i klostret.

Klostret i Chartreuse

När vi kom ut ur klostret hade det börjat regna och åska. Vi bestämde oss då för att ta in på ett hotell i Chambery några mil från St. Pierre. Klockan är nu nio och det åskar fortfarande.

Lyon - Satolas TGV

Järnvägsstationen vid Lyons flygplats liknar en fågel. Den är designad av arkitekten Santiago Calatrava (Turning Torso i Malmö). Vi passerade där på låg höjd imorse på väg norrut.

Lyon - Satolas TGV

Vi har kört hela dagen. Nästan ingen trafik i Frankrike men i Tyskland blev det Stau vid flertal tillfällen. Vi försökte undvika trafikstockningarna på Autobahn en gång, men då fick navigatorn solsting så vi irrade runt i en timme innan vi hittade rätt igen. Målet för dagen var Metzingen dit vi kom klockan fem. Första campingen vi körde till fanns bara inte, den andra var Stellplatz för husbilar, men den tredje (15 km från M.) var en riktig camping med en trevlig gubbe i receptionen.

Autobahn A7

På väg hem. Vi övernattade på Gasthaus Klosterturm i Hildesheim. Vi kände inte för att slå upp tältet i ösregn och 13 grader. Det regnar och regnar och ...