Tallinn

Vi lyfte från Landvetter mot Helsingfors kl 0925 mer än en halvtimme försenade. När vi landade hade vi bara några minuter på oss innan planet till Tallinn skulle starta. Som tur var hade flygvärdinnan talat om vilken gate vi skulle gå till. Vid gaten fick vi reda på att det skulle komma en buss och hämta oss för transport till flygplanet. Vi var ensamma i bussen och när vi kom fram till planet var alla dörrar stängda. Efter en knackning på dörren öppnades den och vi kunde gå ombord. Färden till Tallinn gick planenligt.

Broken Line

När vi installerat oss på hotellet gick vi en rekogniseringsrunda i gamla stan.
Minnesmärket över Estonia-katastrofen 28 september 1994 då 852 människor omkom.

Stadsmuren

Under Tallins glanstid på 1500-talet var stadsmuren 2,5 km lång, 15 m hög och bestod av 46 torn. Största delen av muren och hälften av tornen har bevarats till våra dagar.
Det hade börjat regna så vi slank in på en italiensk restaurang och åt pizza. Efteråt tog vi en tur i ett köpcentrum innan vi återvände till hotellet.

Centrala Marknaden

Det duggregnade hela förmiddagen :-(. Först gick vi till Centrala Marknaden som ligger strax utanför gamla stan. Det mesta som var till försäljning där var hoddemög. Saluhallen med matvaror såg däremot fräsch ut.

Katarina Passagen

Katarina Passagen, sägs var den mest romantiska platsen i Tallinn, men då får nog solen skina.

Stadsmuren

Via ett av tornen kunde vi klättra upp på stadsmuren och gå en promenad där uppe.

Utskit från Helleman Tornet

Tornet längst till vänster är St Nicholas kyrka, strax intill Rådhuset och längst till höger Helgeandskyrkan.

Rådhusapoteket - Torkad Padda

Rådhusapoteket från 1422 är det äldsta i Europa. Där kunde vi studera olika ingridienser i dåtida medicin såsom torkad padda, torkat hundbajs, hästhovar, igelkott, maskar mm.

Helgeands kyrkan

På en av Helgeandskyrkans väggar sitter en vacker klocka.

Långe Herman

Uppe på Domberget i ett av hörnen på parlamentsbyggnaden står det ståtliga tornet Långe Herman. Parlamentsbyggnaden har tidigare varit ett slott för kungar från olika länder. Bla lät den svenske kungen Johan III bygga om slottet.

Alexander Nevskij Katedralen

Alexander Nevskij Katedralen ligger mittemot parlamentet och den tillhör den ortodoxa kyrkan.

Tjocka Margaretas Torn

På vägen tillbaka till hotellet passerade vi Tjocka Margaretas Torn, det omfångsrikaste tornet i stadsmuren. Väggarna är 2 meter tjocka.
Efter 7 timmars rundvandring med en matpaus och en kaffepaus visade stegmätaren att vi gått omkring 13 kilometer idag.

Kanontornet och Jungfrutornet

Först idag besökte vi Kiek in de Kök, Kanontornet (runt). Det är 38 meter högt, 6 våningar, 17 meter i diameter och väggarna är 4 meter tjocka. Tornet inrymmer ett museum och där finns bla en modell av stadsmuren med alla sina torn.
Alldeles intill står Jungfrutornet. Det är det enda fyrkantiga torn med öppen baksida som finns kvar. Vi gick även en tur på stadsmuren.

Utsikt från domkyrkans torn

Domkyrkan heter Sankta Maria. Inuti är den inget särskilt men den har ett torn som vi klättrade upp i. Däruppe, 30 meter över marken, hade vi fin utsikt över Tallinn. Den rosa byggnaden till höger är det gamla slottet som numera hyser Estlands parlament. Tornet Långe Herman syns längst upp till höger och i mitten till höger skymtar toppen på Landskrone Torn. Till vänster syns Alexander Nevskij Katedralen.

Utsikt från domkyrkans torn

Nikolaikyrkan.

Utsikt från Domkyrkans torn

Tornet på St Olavs kyrka.

Landskrone Tornet

I slottets ena hörn står Landskrone Tornet, diagonalt mot Långe Herman.

Rådhuset

När vi kom ner från domkyrkans torn började det suga i kaffetarmen så vi gick till ett café nära rådhuset. Stärkta av kaffe och mycket söt och god kaka gick vi till
Rådhusplatsen som domineras av rådhuset med sitt höga torn.

Rådhuset

Del av rådhusets fasad. Från Rådhusplatsen flanerade vi runt lite på måfå och hamnade till sist på uteserveringen Pepper Sack där vi drack en välförtjänt öl.

Utsikt från St Olavs torn

Sista punkten på dagens program var kyrkan St Olav. Utsiktsplatformen på kyrkans torn ligger 60 meter över marken. Det kostade 2 € att gå upp. Trapporna var rätt besvärliga att gå uppför men väl uppe kunde vi njuta av utsikten. I mitten syns Tjocka Margaretas torn.

Utsikt från St Olavs torn

Gamla stan i motljus.

Utsikt från St Olavs torn

Del av stadsmuren med några torn. Vi tittade även in i St Olofs kyrka och den var liksom domkyrkan ganska ointressant.
Idag har vi gått 10 kilometer plus klättring upp och ner i flera torn. Vädret har successivt blivit bättre, det började med duggregn och slutade med solsken och 21 grader.

På väg upp i Rådhusets torn

Vädret idag har varit både soligt och regnigt ocg blåsigt. Vi började med en religös utflykt till ruinerna av Katarinaklostret och till den ortodoxa kyrkan St Nikolas. Solen tittade sedan plötsligt fram och då bestämde vi oss för att gå upp i Rådhustornet.

Utsikt från Rådhustornet

Till vänster Helgeandskyrkan och i mitten St Olav.

Utsikt från Rådhustornet

Till vänster St Nikolas, i mitten Alexander Nevskij och till höger domkyrkan Santa Maria.

Paus vid Viruplatsen

När vi kommit ner från Rådhustornet gick vi till Viruplatsen och tog en paus.

Viruplatsen

När vi tog en paus vid Viruplatsen sken solen. Men några minuter senare började det regna så vi gick till varuhuset Stockman.

Tornet Tjocka Margareta

Allra sist besökte vi tornet Tjocka Margareta som liksom Kanontornet innehåller ett museum. Vi gick upp på taket tittade på utsikten och regnet.

Adjö Tallinn

Idag åker vi hem. När vi passerade Rådhusplatsen på väg till bussen hamnade vi mitt i en marknad.
Det finns inte många gator i Tallins Gamla Stad som vi inte slitit våra skor på och det finns knappast något torn som vi inte klättrar upp i.  Nu sitter vi på flygplatsen i Tallinn och väntar. Vi flyger först till Helsingfors och sedan till hem till Göteborg.