Granada, Placa del Carmen på kvällen

Vi fick skjuts av Helena och Moa till Landvetter. Flygturen till Malaga tog fyra timmar. Därifrån åkte vi buss till Granada. Vi var framme strax efter klockan åtta. Efter en stadig middag med många smårätter gick vi en runda kring hotellet. Imorgon börjar Vuelta Andalucia.

Alhambra

På förmiddagen gick vi omkring i Granadas gamla moriska stadsdel Albaisin. Trånga gränder med vackra hus och trädgårdar (Carmen). Guiden var otroligt kunnig och berättade med inlevelse. Vi hade trådlösa mottagare med öronmussla så vi kunde höra guiden väldigt bra.
Runt lunch hade vi egen tid och då besökte vi Capella Real där Ferdinand och Isabella är begravda. Vi kikade in i Katedralen, men där var det mässa så vi kunde inte gå runt och titta. På ett av torgen finns en kolossal bronsstatyn föreställande Columbus, som visar sin plan för drottning Isabella.
På eftermiddagen besökte vi de moriska sultanernas slott i Alhambra och Generalife. Alhambra var det sista moriska fästet som Ferdinand och Isabella erövrade. Väggar och tak var dekorerade med stuckatur och mosaik i kakel. Det fanns många innergårdar med pelargångar, vattenbasänger, och fontäner. Otroligt vackert och spännande.

La Mesqita i Cordoba

Idag har vi åkt från Granada till Sevilla via Cordoba. I Cordba besökte vi den enda i Spanien kvarvarande moskén. Den är från elvahundratalet och stöds av 850 pelare. Moskén är omvandlad till en katolsk kyrka.

Cordoba Puente Romana

Floden Guadalguivir rinner genom Cordoba och över floden finns en välbevarad bro byggd av Romarna. Vid brons bortre ände syns La Mesqita.

Christoffer Columbus grav

Idag regnade det i Sevilla för första gången på fyra månader. På förmiddagen åkte vi buss och gick runt i Sevilla. Vi besökte bla Plaza Espania och Katedralen. I katedralen, som är den tredje största efter St Pietro och  St Paul, ligger Columbus begravd. Vi gick upp i klocktornet där det var fin utsikt över stan.

Alczar

På eftermiddagen besökte vi Alcazar, det kungliga slottet. Det jättestora byggnadskomplexet innehåller många salar och innergårdar. De äldsta delarna är från niohundratalet.

Tapas

Efter en liten stunds vila var det dags att gå till en restaurang och äta tapas: nio olika smårätter plus en liten efterrätt.

Flamenco

Mätta och glada gick till en liten intim teater för att se och höra på Flamenco. Fascinerande dans och musik.

Arcos - den vita staden

Från Sevilla åkte vi till Arcos. Den moriska staden erövrades av de kristna 1462(?), men man har behållit den vita färgen på husen ändå tills våra dagar. De två kyrkorna som erövrarna byggde var de enda som var gråa. Staden ligger högt upp på kulle med fin utsikt över nejden.
Efter lunch åkte vi vidare till Jerez för att provsmaka sherry hos Sandeman. Den söta var godast, den torra något tunn i smaken. Från Jerez åkte vi sedan vidare till Fuengirola vi solkusten. Här ska vi ha basen för vidare utflykter.

Gibraltar

Gibraltarklippan sedd från Europa Point Gibraltar med en moské i förgrunden.

Aporna på Gibraltarklippan

Vi åkte en tur med små bussar upp på klippan och såg på aporna, de enda vilda apor som finns i Europa. Aporna sades vara ofarliga, men två i vår grupp blev bitna i armen och fick efteråt uppsöka sjukhus för att få stelkrampsspruta.

Gibraltar

Gibraltar erövrades av britterna i början på 1700-talet och är en brittisk koloni. Antalet invånare är omkring 30.000 och dom är tvåspråkiga, engelska och spanska. Skolor och polisväsende är lika som i England.

Ronda - tjurfäktningsarena

Idag har vi åkt en runda till staden Ronda. I Ronda ligger en av Spaniens äldsta tjurfäktningsarenor. Vi gjorde ett besök och vi fick tom. gå in på manegen. Som tur var fanns där ingen tjur just då.

Ronda

Staden Ronda ligger på 750 meters höjd i Sierra Nevada. Den delas mittitu av en 70 m djup klyfta med nästan lodräta väggar. Över klyftan går en gammal vacker bro. Längs klyftans kanter ligger vita hus. Vi gick runt i Ronda och tittade lite och handlade lite.

Katedralen i Malaga

Sista dagen gjorde vi en liten tur i Malaga. Vi besökte först den romerska teatern, som ligger mitt i stan. Därefter gick vi till Picasso museet. Picasso växte upp i Malaga. Han lämnade staden när han var 19 år för att aldrig återkomma. Till sist gick vi till katedralen. Inuti var den mycket sevärd, med många utsmyckade sidoaltare, massiva pelare och vackert tak. Klockan tio i sex lyfte planet från Malagas flygplats.